През 2017-та година, в периода между 5-ти януари и

...
  През 2017-та година, в периода между 5-ти януари и
Коментари Харесай

2017 година: цялостна равносметка за проведените космически мисии

 

През 2017-та година, в интервала сред 5-ти януари и 26-ти декември, са извършени общо 90 орбитални изстрелвания. От тях 84 приключват с триумф, а шест – с друга степен на аварийност.

Това демонстрира, че 2017-та година се отличава със доста по-голям % на аварийност спрямо предишни години. До огромна степен обаче това се дължи на обстоятелството, че летят доста нови ракети. Аварира японската ракета “SS-520-4 ”, най-малката от орбиталния клас ракети, която за пръв път е изстреляна на сателитна задача. “Електрон ” също не съумява да доближи до орбита – нова ракета за CubeSat и дребни апарати. За голямо страдание се проваля и китайската ракета “Лонг Марч 5 ” на едвам второто си изстрелване, което довежда до забавяния в лунната стратегия на Китай. През 2017 година Русия също претърпява един неуспех – на ракета “Союз ”, която обаче полита от новия съветски космодрум Восточний и степента “Фрегат ” не е вярно програмирана за него.

Сиреч фактът, че през 2017 година сме очевидци на повече провали, не би трябвало да се пояснява, че годината е безусловно по-лоша от останалите. Просто има прекалено много новости – нови космодруми, нови ракети, нови технологии, които усилват възможностите за крах. Това обаче е част от напредъка – последователно новите технологии ще узреят и ще се стабилизират.

Абсолютен победител по брой орбитални изстрелвания е Съединени американски щати. За пръв път страната заема лидерска позиция след 2003 година, с общо 29 орбитални изстрелвания. Русия, която през по-голямата част от първите години на 21-ви век е водач по ракетни изстрелвания, в този момент заема второ място с 21 орбитални изстрелвания. На трето място е Китай с 18 орбитални изстрелвания. Европа е на четвърто място с 9, Япония има 7, а Индия – 5. За пръв път измежду галактическите страни със личен космодрум се причислява Нова Зеландия, от територията на която е извършен стартът на “Електрон ”. Фирмата Рокет Лаб обаче, която работи в Нова Зеландия и провежда изстрелванията, е американска и някои анализатори смятат изстрелването за такова на Съединени американски щати.

Само Съединени американски щати и Европа приключват годината без нито един неуспех. Русия, Япония, Индия и Нова Зеландия означават по една повреда, а Китай – по две.

2017-та е рекордна за СпейсЕкс, като частната компания е изстреляла общо 18 ракети “Фолкън 9 ”. На 23-ти юни ракета “Фолкън 9 ”  извежда в орбита първия български информационен сателит BulgariaSat-1.

През 2017-та година са извършени общо четири пилотирани изстрелвания – всичките са сполучливи и всичките са осъществени от Русия. Общо в космоса политат 11 души. През годината са осъществени и 10 “космически разходки ”.

През актуалната година не означаваме обичайна повреда за съветската тежкотоварна ракета “Протон ”. Ракетата се завръща в употреба през юни след спиране, траяло една цяла година, заради открити недостатъци на моторите на вторите и третите степени. Четирите изстрелвания на “Протон ” за 2017-та са сполучливи.

Междупланетните събития през 2017 са: седем сближения на автоматизираната станция “Джуно ” с Юпитер, “Касини ” завършва задачата си към Сатурн и “Озирис-Рекс ” облита Земята на път към метеорита Бену.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР